Grisar Slaapcomfort logo
slaapcomfort

De schaduwkant van slaappillen.

Elke dag gaan er in ons land gemiddeld meer dan 1 miljoen slaappillen(!) over de toonbank van de apotheek. Er zijn heel wat mensen die slaapmedicatie gebruiken en dat aantal lijkt niet af te nemen. Daarom gaat de overheid de apotheker inschakelen om patiënten te helpen bij het afbouwen van hun slaapmedicatiegebruik. Vanaf vandaag start een proefproject waarbij apothekers je zullen begeleiden in het afbouwen van je slaapmedicatie. Je huisarts moet wel eerst een voorschrift geven, maar daarna neemt de apotheker het over. Hoe komt het toch dat slaapmiddelen in ons land nog zo populair zijn, terwijl we weten dat ze slecht zijn voor onze gezondheid? Er zijn echter heel wat redenen om het gebruik van slaappillen als slaapmiddel te vermijden. We geven je heel graag de belangrijkste mee!

  • Verslaving: Sommige slaappillen kunnen verslavend werken, wat betekent dat je steeds een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde slaapeffect te bereiken.
  • Bijwerkingen: Slaappillen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid en concentratieproblemen.
  • Vermindering van de kwaliteit van slaap: Slaappillen zullen ervoor zorgen dat u sneller in slaap valt, maar ze kunnen de natuurlijke slaapcyclus verstoren. Hierdoor vermindert de kwaliteit van je slaap aanzienlijk.
  • Afhankelijkheid: Het gebruik van slaappillen kan leiden tot afhankelijkheid waardoor je simpelweg niet zonder kan om de slaap te vatten.
  • Risico op bijwerkingen bij combinatie met andere medicijnen:
    Wie tegelijkertijd slaap- of kalmeringspillen en pijnstillers of hoestmiddelen neemt, riskeert ernstige gezondheidsproblemen. Dat staat in een nieuwe waarschuwing van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). “De combinatie kan leiden tot sedatie, ademhalingsdepressie, coma en zelfs de dood”, klinkt het.

Er zijn veel natuurlijke en gezonde alternatieven voor slaappillen om beter te slapen. Lees hieronder onze 6 vuistregels voor een goede nachtrust.

  • Regelmatige slaaproutine: Probeer steeds op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan om je lichaam te helpen bij het ontwikkelen van een natuurlijke slaaproutine.
  • Beweging: Regelmatig sporten, vooral in de ochtend of middag, kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Vermijd sporten in de late uurtjes.
  • Ontspanningstechnieken: Technieken zoals ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie en progressieve spierontspanning kunnen helpen bij het ontspannen en beter slapen.
  • Gezonde voeding: Zorg voor een gezond en evenwichtig eetpatroon en vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.
  • Goede slaapomgeving: Maak uw slaapkamer donker, stil, koel en comfortabel om een optimale slaapomgeving te creëren.
  • Verminderen van schermgebruik voor het slapengaan: Vermijd het gebruik van elektronische apparaten, zoals smartphones en laptops, omdat de blauwe lichtstralen de slaap belemmeren.

Een kant-en-klaar stappenplan kunnen we je niet voorschotelen. Elke lichaam is anders.  Het is belangrijk om te experimenteren en te bepalen wat het beste werkt voor jouw specifieke slaapbehoeften. Als je blijft worstelen met slaapproblemen, overleg dan altijd met jouw huisarts of neem contact op met een slaapcoach.

 

"Ben jij op zoek naar het grootste slaapcomfort? "

Neem contact met ons op of bezoek onze toonzaal